vissza a nyertesekhez
A  műfaj

A Fotó műfaj

3. helyezett
Nagy Rebeka Klára
Pályázat címe:
2^10-1, azaz az egyik lány a tizedikről
A teljes kép megtekintéséhez kattintson a képre.

A pályaműhöz kapcsolódó leírás

Építészmérnöknek tanulok. Jól. Hivatást választottam, nem szakmát. A tanáraim tanítanak, számonkérnek; teszik a dolguk. A fiúkkal segítünk egymásnak, bandáznak is velem. Most mégis arról írok, lehet-e egy nő tudós, mérnök, építész.

Zaha Hadid nem szerette, ha építésznőnek nevezték, és nem volt szüksége példaképekre
.
A kislányokat úgy nevelik: babázzanak, főzőcskézzenek és nyugodtan sírjanak. A „Lányok napjára” eleinte az iskolák el sem akarták engedni a lányokat. Kevesen küzdik be magukat a férfiak világába: a vicc szerint a műszakis koliban 1024 lány lakik, azaz kettő a tizediken. Aztán munkába állnak, de ahogyan egy amerikai építésznő nyilatkozta: „Minden alkalommal emlékeztetnem kell az ügyfelet, hogy sem asszisztens, sem gyakornok nem vagyok”. A wisconsini egyetem kutatása szerint a nők mégsem az üvegplafon vagy a család miatt hagyják el a pályát, hanem mert a „fiúk” kiutálják őket.

A kisfiúknak jó lenne, ha sírhatnának. A kislányoknak jó lenne, ha bepiszkolhatnák a ruhácskájukat. Eszünkbe juthatna, hogy kezdetben nők lettek programozók és nincs 100 éve, hogy „a” tanár férfi volt. Ehhez kellenek az olyan példaképek, mint Zaha Hadid, akinek hatására Damaszkuszban már több lány tanul építésznek, mint fiú. Hogy a lányok feltegyék a kérdést: ha Zaha el tudott menni Londonba, tudott építeni az Olimpiára, Kínának, én miért ne tudnék?

Ők olyan anyukák lesznek, akik megengedik a fiuknak, hogy sírjon, és bátorítják a lányukat, ugorjon le a fáról. Ha elég sokan lesznek, a járdákon elférnek a babakocsik, a padok nem szakítják ki a harisnyát, a vécékben lesz akasztó, a boltokban a polcok nem érnek az égig… Akkor hazánkban sem 25% lesz a stem-területen dolgozó nők aránya, a high-tech iparban nem férfiak adják a tudósok és mérnökök 83 %-át…
Akkor nem mondhatja senki, amit Le Corbusier Várnay Marianne-nek, az első Magyarországon tanult építésznőnek: ha már nő létére pénzt akar keresni, miért nem keresi azt nőknek való foglalkozással.

És akkor már nem írok pályázatot…

A Fotó műfaj további nyerteseinek pályamunkái

1. helyezett
Garai Kata Eszter
Pályázat címe:
Hogyha rátalálsz a szenvedélyedre, nagyot alkothatsz.
2. helyezett
Guzsvány Réka
Pályázat címe:
Mérnöknővé válni dr. Szöszi módban