vissza a nyertesekhez
A  műfaj

A Poszter műfaj

2. helyezett
Kovács Brigitta
Pályázat címe:
Ilyen!

A pályaműhöz kapcsolódó leírás

Milyen mérnöknőnek lenni, mérnöknővé válni? A válasz igen egyszerű: ilyen.
Mást el sem tudunk képzelni, hiszen nők vagyunk, minden egyes nap nőként ébredünk fel, tanulunk és fejlődünk. Építészhallgatók lévén ez a kérdés nálunk akár következő is lehetne: Milyen élni?
Mi szeretünk élni, szeretünk nők lenni, szeretjük azt, amit csinálunk, így mindent beleadunk, hogy a maximumot hozzuk ki magunkból. Szerintünk az elhivatottság, a tanulni- és tudni vágyás az, ami mozgat minden ambiciózus leendő vagy már a szakmában dolgozó mérnököt, akár nőt, akár férfit. Emiatt nem kéne, hogy ez kérdés legyen most, ahol mindenki szabadon választhat hivatást, és tisztában van a választott szakma nehézségeivel. Poszterünkön is ezt a gondolatot fogalmaztuk meg: releváns-e egyáltalán a kérdés?
Sztereotípiák világában élünk, és egy olyan társadalomban, melyben hosszú évszázadokig a népek, politika, tudomány és gazdaság a férfiak irányítása alatt állt. Az európai patriarchális társadalom és annak működése évszázados hagyomány, amivel szemben a nők érvényesülése, tudományos területekbe való bekapcsolódása alig százéves múlttal rendelkezik, a nemi megkülönböztetés azóta is jelen van a társadalmunkban, a szakmában, a hétköznapi életünkben.
Mi hiszünk abban, és tapasztaljuk, hogy igenis változik a világ! Emellett tisztában vagyunk azzal, hogy nőként érvényesülni a mérnöki szakmában nehéz, többet kell bizonyítani, hogy elismerést kapjunk, vagy bizalommal fogadják ötleteinket és terveinket.
Építészhallgatók lévén még nincs elég tapasztalatunk, ami által megfogalmazhatnánk, pontosan hogyan is néz ki ez a világ, milyen is igazán nőnek lenni, mérnökként érvényesülni. A szakadék megvan, még ha csak nagyon keskeny is a rés. Viszont alig várjuk, hogy kiderüljön, mire gyakorló építészek leszünk éles helyzetben milyen szituáció alakul majd ki, küzdenünk kell, vagy hátra dőlhetünk. Mindez, csak a munka világában fog kiderülni, és addig még sokat változhat a világ.
Halupa Eszter és Kovács Brigitta

A Poszter műfaj további nyerteseinek pályamunkái

1. helyezett
Koronczi Péter Attila
Pályázat címe:
MÉRnŐK?
3. helyezett
Gadóné Ficsor Noémi
Pályázat címe:
Mérnök és nő - egy személyben