PTE MIK

Tegnap Pesztónapot tartottam!!! 😋

By Bogíta ápr 7, 2021

Bezony!

Csodás Pesztónapot tartottam, melegszívvel ajánlom másnak is! Remek elfoglaltság, és közben sokféle varázslatos finomság is elkészülhet, ami sokáig eláll.

Na de mért is tartottam tegnap Pesztónapot??!

Éppenséggel azért, mert már mindenfelé virít a medvehagyma… és mindig is szerettem volna kipróbálni a medvehagymás pesztó készítését, eddig ugyanis a termelői piacról szereztük be. Most barátokkal többen elmentünk Orfűre, kirándultunk egyet, és a végén tele szedtük magunkat medvehagymával.

Akkor először magáról a medvehagymaszedésről röviden:

Annyi éve szerettem volna elmenni medvehagymát szedni… de valahogy csak idén értek meg rá a feltételek. Szerencsére! Májusig szedhető! Lesz alkalmam még idén is medvehagymás pesztónapokat tartani.

Medvehagymát szedni jó, mert:
– friss levegőn lehetsz,
– barátokkal is mehetsz, így közben kirándulhattok is egy jót az erdőben,
– frissen tépve igazán ízletes, és azonnal, nyersen fogyasztva a legtáplálóbb,
– sokféle finomságot készíthetsz belőle!

Figyelem!
A medvehagyma összetéveszthető a gyöngyvirággal, ami szintén tavasszal nyílik. De ha jól megszagolod a megdörzsölt medvehagyma levelét, érezned kell erős fokhagyma illatát, így véletlenül se tudod összekeverni a mérgező gyöngyvirággal… de mielőtt életedben először elmennél medvehagymát szedni, érdemes picit utána nézned, főleg, ha egyedül indulsz neki… ez fontos!

Ki mit szokott csinálni a medvehagymából?

Netalántán:
– Salátákhoz eszitek vagy csak magába nyersen?
– Pesztókat vagy fűszervajat készitetetek belőle?
– Leszárítjátok fűszernek a zöldfűszereitek közé, és akár bekeveritek fűszersónak?
– Esetleg nagy zöldturmix rajongók vagytok, és abba csempészitek bele?
– Levest, krémlevest, főzeléket készítetek belőle vagy más zöldségekkel vegyítve?
– Még vannak ötleteitek?

Mozsaram-mozsaram

Lett egy rézmozsaram, mily öröm! Nemrég kaptam, s már nagyon szerettem volna kipróbálni, hogy mi mindent lehet benne készíteni… Pesztót mindenestre lehet, és fűszersót is! 😋

Persze, sokkal lassabban, fáradságosabban, mint a zöldségaprító robotgéppel… de sokkal, de sokkal romantikusabban is… 😊

Én nagyon élveztem, ahogy szép lassan felaprítódott, majd pépesedett benne a medvehagyma. Varázslatos és várakozásteli! 😊

Napi termésem

Mit látunk a képen? A hátsó négy  pesztó különböző receptek alapján.
Sorban, jobbról balra haladva (a készítés sorrendje szerint):
– az első medvehagymás pesztó, amelyik a mozsárban készült, ennek a receptjét mindjárt le is írom,
– mellette szintén mandulás-parmezános medvehagyma pesztó de már robotgéppel készítve,
– amellett spenótos pesztó, amibe, ha jól emlékszem, szintén csempésztem egy kis medvehagymát is… mert ugyebár pesztó nemcsak medvehagymából készülhet…
– végül így lett a petrezselymes-nagyon diós pesztó is.

Az előtérben jobb oldalt a fűszervaj látható (korábbi készítés), bal oldalt a szintén orfűi gyűjtésű ibolya- és pitypangvirág mézben eltéve egy kis nyalánkságnak. 😋

Recept: mandulás-parmezános pesztó mozsárban

Hozzávalók:

  • 1 csokor medvehagyma
  • 6 dkg mandula
  • 5 dkg parmezán sajt
  • ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 0,5 dl olívaolaj

Elkészítése:

  • a medvehagymát összevágjuk, beletesszük a mozsárba, és pár perc alatt pépesre törjük,
  • hozzáadjuk az őrölt mandulát, egy kicsit törünk még rajta,
  • mehet bele a reszelt parmezán és az olívaolaj,
  • fűszerezzük: sózzuk, borsozzuk,
  • jól összekeverjük,
  • kisebb üvegbe tesszük, s leöntjük még a tetejét egy kis olívaolajjal (nem romlik meg).

Az alábbi linken találtok egy rövid videót is az elkészítéséről.

https://www.nosalty.hu/recept/rusztikus-medvehagyma-pesto

Ajánlott nézelődésre még:

https://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/szosz/pesto

Szép napot mindenkinek! Örömteli pesztókészítést! 

By Bogíta

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük